Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chateau de Fontainebleau

Asi 60 kilometrů jižně od Paříže se nachází městečko Fontainebleau, které se proslavilo nejen svými rozsáhlými lesy, které jsou víkendovým cílem Pařížanů, ale také půvabným zámkem Chateau de Fontainebleau, který patří k nejrozlehlejším zámkům ve Francii. Dříve byl zámek sídlem králů, dnes jej obdivují turisté.

Chateau de Fontainebleau byl postaven v 10. století uprostřed místního lesíka původně jako lovecký zámeček, ale netrvalo dlouho a stal se oblíbeným útočištěm francouzských králů. Ve Fontainebleau nechal Ludvík VII. vybudovat ještě opatství, které v roce 1169 vysvětil Tomáš Beckett. V roce 1527 nechal František I. loveckou tvrz přestavět na zámek, čímž pověřil přední italské architekty, jako byli Francesco Primaticcio, Rosso Fiorentino, Benvenuto Cellini a další.  Tito italští mistři se věnovali také výzdobě jeho interiéru. Během několika následujících let se jejich manýristický styl vžil pod názvem Fontainebleauská škola, která pak výrazným způsobem ovlivnila francouzské malířství.

Zámek má stovky místností, jeho správa se pokouší zpřístupnit jich co nejvíce turistům. Pyšní se nádherně zdobeným obložením, štukovými omítkami a freskami, nejznámější je výzdoba v Galerii Františka I. K dalším zajímavým místům patří 30 metrový „Taneční sál“ Salle de Bal, galerie Jindřicha II. a salónek Marie Medicejské. Najdete zde také komnaty Napoleona I., které jsou v čistém empírovém stylu. Během přestavby zámku bylo na nádvoří Bílého koně postaveno raně barokní schodiště mající tvar dvojité podkovy, které umožňovalo pohodlný příjezd kočárům s hosty. Schodiště dodnes patří k architektonickým skvostům zámku. Pro svou mimořádnou historickou hodnotu byl v roce 1981 zámek Chateau de Fontainebleau zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO.

Ve Fontainebleau se narodilo mnoho francouzských panovníků a mnoho jich zde také zemřelo. V roce 1685 byl zámek svědkem osudného zrušení ediktu nantského, který zaručoval Hugenotům náboženskou svobodu a občanskou rovnost s katolíky. O zrušení tohoto ediktu se zapříčinil král Ludvík XIV, který tak prohlásil protestantské náboženství za ilegální.  Dále zde v roce 1814 proběhla také abdikace Napoleona, jakožto císaře Francie. Za republiky v zámku ještě občas sídlil prezident a vládní hosté, v letech 1947-1966 sem bylo umístěno evropské velitelství NATO. Po letech rekonstrukcí a oprav mohl být zámek v červnu roku 1986 zpřístupněn veřejnosti.

I když tento zámek patří mezi nejkrásnější stavby v celé Francii, netěší se příliš velké přízni návštěvníků, podobně jako třeba zámek ve Versailles. Toto bývalé královské sídlo je dnes mezi francouzskými pamětihodnostmi až na 50 příčce v oblíbenosti, ročně jej navštíví jen okolo 350 tisíc lidí. Možná je to způsobeno horší přístupností zámku, správa zámku se tak snaží nové návštěvníky nalákat otevřením dalších prostor, které jsou už restaurovány, nebo na svou opravu teprve čekají. Přestavba zámku je finančně náročná, naštěstí je podporována i soukromými mecenáši, mezi nimiž jsou i Spojené arabské emiráty. Rekonstrukce jednotlivých sálů a místností se pohybují ve statisících eur.

Nedávno bylo zpřístupněno divadlo, které nechal u zámku v 50. letech 19. století vybudovat císař Napoleon III. Na znamení vděčnosti bylo renomované divadlo pojmenováno po zakladateli Spojených arabských emirátů, šejku jménem Zajda bin Sultán Nahaján. Jedněmi z nejnověji zpřístupněných prostor jsou komnaty, které obýval papež Pius VII. v době, když přijel korunovat Napoleona I. Dříve v těchto prostorách přebývaly například královny Kateřina Medicejská nebo Anna Rakouská. Obdivovat zde můžete také kapli svatého Saturnina, Oválný dvůr nebo půvabný „turecký budoár“ Marie Antoinetty.

Součástí Chateau de Fontainebleau jsou také čtyři nádvoří a stohektarový park. Nádherné listnaté lesy v okolí přímo vybízejí k procházkám, cyklistickým vyjížďkám, projížďkám na koni nebo k horolezectví. Podstatnou část zámku tvoří také muzeum císaře Napoleona I.

- jap -
Foto: Jamiecat

Předchozí čláky z Francie:
Colmar - kde se vínu daří
Amboise
Tignes – lyžování na svazích ledovce
Carcassonne - výlet do 13. století
Paříž - bez rozdílu vyznání

Článek byl zobrazen 12 909 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie