Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rouen – město, kde byla upálena Johanka z Arku

Starobylé město Rouen má bohatou a slavnou historii, bylo založeno jako římská osada a má mnoho významných památek. Roku 1431 zde byla upálena Johanka z Arku.

Starobylé město Rouen ležící v severofrancouzské Normandii bylo založeno jako římská osada, ale v dnešní době je obrovským průmyslovým centrem s významným přístavem. Přesto je jeho staré město rozkládající se severně od řeky Seiny vzhledem k velkému množství památek oblíbeným turistickým cílem a dostane vás svou unikátní atmosférou.

Rouen - Francie

Rouen vystavěný na řece Seině je hlavním městem Normandského vévodství a často se mu přezdívá Hamburg Západu. Toto okouzlující město se pyšní krásně zrekonstruovaným starým jádrem a procházka jeho klikatými úzkými uličkami je jedinečným zážitkem. Kochat se přitom můžete množstvím působivých kostelů, hrázděnými domy, muzei a zvonicemi. Rouen má mnoho historických památek, je tedy významným historickým centrem kraje, ale zároveň také velice dynamickým univerzitním městem. Jeho historie je mimo jiné spjata s Johankou z Arku – ta byla právě na zdejším Starotržním náměstí v roce 1431 upálena. 

Rodné město Gustava Flauberta se pyšní řadou zajímavých a ceněných staveb. Tou nejvýraznější památkou je bezpochyby katedrála Notre-Dame, jejíž velkolepé gotické západní průčelí doslova učarovalo impresionistickému malíři Claudu Monetovi. Ten si stavbu vybral pro svůj cyklus maleb, kdy zachycoval katedrálu vždy ze stejného místa, ale v jinou denní i roční dobu. Snažil se totiž přenést na plátno změny světla a barev. Tato impresionistická studie světla proslavila město Rouen po celém světě. Základy katedrály byly položeny již ve 12. století a postupem času vyrostla do obrovské výše. Okouzluje svou gotickou klenbou a dvěma nestejně velkými věžemi propojenými průčelím. Hlavní vchod zdobí řada soch a vyklenutý štít, interiér zase vysoké sloupoví, barevné vitráže a najdete v něm i starověké hrobky, včetně hrobky prvního normandského vévody Rolla. 

Rouen - Francie

Nedaleko katedrály se nachází dva nádherné kostely – Église de Saint-Ouen a Église de Saint Maclou, které jsou mistrovskou ukázkou vrcholné gotiky. První jmenovaný, kostel sv. Ouena je pozůstatkem benediktinského opatství vybudovaného v 8. století. Kromě kostela samotného se podařilo dochovat také dormitář mnichů a klášterní galerii. Druhý kostel, římskokatolický kostel sv. Machuta je zasvěcen bretaňskému světci Machutovi, který byl biskupem ze Saint-Malo. Kostel byl vystavěn v letech 1437 až 1521 na místě původního kostelíku z 13. století. Během druhé světové války v roce 1944 byl kostel společně s mnoha dalšími stavbami ve městě poškozen bombardováním, ale podařilo se mu navrátit jeho původní krásu. Stavba v bazilikálním stylu má čtyři kaple a osmiboký chór.

Pěší zónou Rue du Gros-Horloge, jež je lemována hrázděnými budovami a elegantními obchody se dostanete do samotného středu starobylého města. V ulici Gros Horloge můžete ve spojnici dvou domů vidět velký pozlacený orloj, který vyzvání podle zařízení z 16. století. Ukazuje dny, zobrazuje řeckořímské božstvo a koule na vrcholku špičky opisuje dráhu měsíce. Orloj prošel v roce 2005 rozsáhlou renovací.

Na západním konci pěší zóny se nachází neblaze proslavené náměstí Place du Vieux-Marché, kde byla na hranici v roce 1431 upálena Johanka z Arku. Na místě hranice byl na její počest postaven novodobý kostel. V Muzeu Johanky z Arku (Musée Jeanne d´Arc) se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o Johance, ale také o době, ve které žila. K vidění je zde dokonce i skica z roku 1429, která je jedním z mála Johančiných portrétů. 

Rouen - Francie

Cestou zpět ke katedrále Notre-Dame můžete obdivovat ušlechtilý a extravagantní Palais de Justice z 16. století, který je skvělou ukázkou flamboyantní architektury. Západně od náměstí Place du Vieux-Marché stojí bývalá rouenská nemocnice Hôtel-Dieu, v níž se roku 1821 narodil francouzský spisovatel, představitel naturalismu, Gustave Flaubert. V současnosti v budově sídlí Musée Flaubert et Histoire de la Médecine věnované jeho životu, dílu a dějinám lékařství. Dalším zajímavým muzeem je Musée des Beaux-Arts nacházející se na severní straně náměstí Square Verdrel. V něm je umístěna prvotřídní sbírka evropského malířství a mezi díly najdete i jeden z Monetových cyklů zobrazujících katedrálu v Rouen. 

- jap -

Dalčí články z Francie:  
Languedoc a Roussillon - kraj katarských hradů a vína  
Cagnes-sur-Mer - klenot Azurového pobřeží  
Val d Isére a Tignes – francouzská království lyžování  
Bayeux - tapiserii z Bayeux a impozantní katedrála  
Abbaye de Fontenay - nejstarší dochovaný cisterciácký klášter ve Francii

Článek byl zobrazen 12 306 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie