Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cassis - romantika francouzské Provence

Pokud toužíte navštívit jedno z nejromantičtějších míst ve francouzské Provence, zavítejte do vesničky Cassis, která se schovává ve skalnaté zátoce asi 20 km jihovýchodně od Marseille. Najdete zde domky v pastelových barvách, které jsou roztroušeny po příkrých skalnatých svazích a táhnou se až k malému přístavu.

Úžasné malé skalnaté zátoky tvořené bílými útesy, v nichž se vesnička nachází, se nazývají calanques a jsou opravdovou perlou zdejší přírody. Místní přístav byl v minulosti centrem lovců korálů a s oblibou do Cassis jezdili fauvisté. Častým hostem byl například francouzský malíř Raoul Dufy, který se na fauvismu aktivně podílel už od roku 1905, nebo umělec Henri Matisse proslulý svou prací s barvou a brilantním kreslířským uměním. 

Cassis

K prvním obyvatelům území dnešního Cassis patřili v 5. století před Kristem Ligurové, kteří zde vybudovali opevněné hradiště. Tito lidé se živili především rybolovem a zemědělstvím. Další archeologické vykopávky nasvědčují tomu, že oblast později obývali Řekové a následně i Římané. V dobách Římské říše bylo Cassis významnou zastávkou na námořních cestách, které podnikal císař Antonius Pius. Panoval zde čilý obchodní ruch mezi severní Afrikou a Středním východem.

Cassis

Časté invaze Barbarů donutily obyvatele Cassis vystavět opevněný tábor, který se stal ve 13. století majetkem panství Baux-de-Provence. V 15. století bylo městečko postoupeno hrabatům z Provence, následně připadlo do rukou biskupství v Marseille, kde zůstalo až do Velké francouzské revoluce. V 18. století se začalo Cassis rozšiřovat za hradby opevněného přístavu a po roce 1814 se zde začala rozvíjet různá průmyslová odvětví. Významné bylo především oděvnictví, výroba olivového oleje, vinařství a těžba místního kamene zvaného „Stone of Cassis“. Tento kámen je zdivem mnoha středomořských přístavů, vidět ho můžete například v Marseille, v Pireu, Alžíru nebo Alexandrii. Vyroben z něj byl dokonce i podstavec Sochy Svobody v New Yorku.

Cassis

Dnes je  elegantním a moderním městečkem, v němž žije okolo 8 tisíc obyvatel. Přestože jde s dobou, neztratilo nic ze své původní kouzelné atmosféry. Prohlédnout si zde můžete spousty butiků a dobře se najíst v některém z mnoha přístavních restaurantů. Kdo má zájem, může se opalovat na krásných plážích, nebo se věnovat vodním sportům. Celkem se zde nachází pět pláží, z nichž největší je Plage de la Grand Mer rozkládající se za vlnolamy. Tato pláž je promenádou Promenade des Lombards propojena se zátokou Lourton. Promenáda vede kolem hradu ze 13. století. U západního konce přístavu se rozkládá další pěkná pláž Plage du Bestouan. 

Cassis

Při návštěvě Cassisu si nezapomeňte prohlédnout zdejší nádherné útesy, ať už z pevniny nebo od moře. Stará říční koryta zařezaná do vápencových útesů zde vytvořila modravé zátoky. Krajina byla dotvářená erozí řek, dešťů, větrů i moře. Oblast „calanques“ se táhne v délce 20 kilometrů a úsek těchto jedinečných přírodních útvarů je od roku 1973 chráněn jako přírodní památka. Útesy nejenže jsou na pohled velmi atraktivní, ukrývají navíc i neuvěřitelné bohatství fauny a flóry. Z celkem 900 druhů rostlin, které zde můžete najít, je jich 50 považováno za vzácné. Oblasti calanques jsou od července do poloviny září vždy uzavřeny kvůli nebezpečí výskytu požárů v lesích. Při rychlosti větru nad 129 km/h je celý masív nebezpečný. 

Cassis

K útesům Port-Miou  se snadno dostanete pěšky z Cassisu, ale k Sormiou a Morgiou je třeba dojet autem. Kdo by měl zájem se vydat na krátkou procházku, může si projít značenou stezku Route des Calanques, která začíná na západní pláži a končí u En-Vau, což je nejvzdálenější calanque. Příkré stěny En-Vau jsou velmi oblíbené mezi horolezci. Do většiny malých zátok je však možné se dostat pouze po vodě. V turistické kanceláři v Cassis si můžete zakoupit lodní lístek a vydat se na některou z plaveb. V nabídce jsou většinou výlety do tří, sedmi nebo třinácti zátok, ale úplně stačí vidět pouhé tři – i tak projížďka zabere 45 minut. 

- jap - 

Další čláky z Francie:
Bayonne - na jihu Francie 
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 
Quimper - centrum bretaňské kultury 
Historické město Autun založil císař August 
Le Puy-en-Velay – "vztyčeno v údolí" 

Článek byl zobrazen 11 196 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie