Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Moustiers-Ste-Marie - vesnice mezi horami

Uprostřed francouzských Provensálských Alp je do hluboké rokle mezi dva špičaté útesy vtěsnána vesnice Moustiers-Ste-Marie, která se proslavila především krásně malovanou keramikou s cíničitou glazurou, které se říká „fajáns“. Tato kouzelná skalní obec je jednou z nejmalebnějších v oblasti Provence a přitahuje návštěvníky z různých koutů Evropy.

Moustiers-Ste-Marie je situována na západním okraji kaňonu Verdon, ve svahu, nad kterým se tyčí dva špičaté útesy. Mezi nimi, na 225 metrů dlouhém laně visí zlatá hvězda, o níž nikdo neví, kdo a kdy ji tam vlastně umístil. Podle legendy to byl údajně rytíř Blacas d´Aups, který byl zajat Saracény během křižáckých výprav ve Svaté zemi. Přísahal totiž, že pokud se živý a zdravý vrátí do své rodné vesnice, pověsí mezi útesy řetěz, na který upevní hvězdu. Jestli tomu opravdu tak bylo, se již nedozvíme, ale hvězda tam visí již po staletí. V minulosti také párkrát spadla na zem, ale vždy byla navrácena na své místo a stala se jakýmsi symbolem Moustiers.

Přímo pod hvězdou stojí malý románský kostel Chapelle Notre-Dame-de-Beauvoir. V něm se ve středověku scházelo mnoho poutníků poté, co se rozneslo, že se zde dějí zázraky. Ke kostelu vede z rue Bourgade poměrně prudká a klikatá pěšina, která je lemována 14 zastaveními křížové cesty.

Celá vesnička je protkána úzkými uličkami, které doslova vyzývají k průzkumu. Jsou určeny jen pro pěší a turisté si tak mohou v poklidu vychutnávat prohlídku tmavošedých domků a malých, květinami posetých náměstíček. Náměstí doplňují fontány s tryskající vodou. Přímo středem obce navíc protéká malá horská bystřina.

Centrum žádného historického centra města v Provenci se neobejde bez nějakého vzorku fajánsu, pocházejícího z doby největšího rozkvětu Moustiers, což bylo v letech 1689 až do konce 19. století. Tehdy bylo Moustiers centrem keramického průmyslu. Tajemství porcelánové glazury fajáns údajně již roku 1668 prozradil Pierru  Clérissovi z Moustiers jeden mnich z italské Faenzy. To navždy ovlivnilo místní hrnčířskou tvorbu. Talentovaní řemeslníci zde tehdy vyráběli překrásné džbány, talíře a podšálky, z nichž některé byly dělány dokonce na zakázku pro samotného francouzského krále.

Během válek o španělské dědictví došlo k hospodářskému úpadku a král Ludvík XIV. požádal šlechtu, aby nechala roztavit své zlato a stříbro a pomohla tím financovat válku. Také místo nádobí z drahých kovů bylo doporučeno používat fajáns z Moustiers. Zdejší keramické dílny byly ale v té době soustředěny spíše na nižší vrstvy, proto se musely teprve přeorientovat na výrobu stolního nádobí opatřeného cíničitou glazurou. První byla modrá a krémová glazura, na níž se zobrazovaly především lovecké náměty a výjevy z Bible.

V 18. století se začalo s malováním detailnějších biblických a alegorických scén, o něco později se ještě přidaly groteskní postavičky, jako jsou klauni, trpaslíci. Dalším námětem pak byli ptáci zobrazovaní uprostřed bujné vegetace. Osmnácté století také odstartovalo používání nových barev, jako je červená, oranžová, purpurová, zelená nebo žlutá. V té době se vyrábělo okolo deseti milionů dekorativních, praktických i náboženských předmětů. Francouzská revoluce však způsobila úpadek a došlo také k vyčerpání zásob jílu. V roce 1874 nakonec vyhasla poslední pec. Až roku 1927, kdy Marcel Provence vybudoval novou vypalovací pec, byla odstartována moderní éra výroby porcelánu v Moustiers.

Dodnes v této prastaré tradici hrnčířství v Moustiers pokračuje asi 20 hrnčířských dílen. Jejich výrobky je možné zakoupit v některém z třiceti malých obchůdků lemujících turisty přeplněné uličky. Kvalita fajánsu se různí, je proto dobré si jednotlivé obchůdky a jejich zboží důkladně prohlédnout a až teprve potom nakupovat. Většina obchodníků má v nabídce na prodej svou vlastní keramiku, kterou vyrábí hrnčíři ve svých dílnách za vesnicí.

Pokud vás místní fajánsová keramika zaujala, určitě nevynechejte prohlídku malého Musée de la Faïence situované na začátku vesnice. Kdo má zájem a umí francouzsky, může shlédnout
zajímavé video o výrobě fajánsu a prohlédnout si některé vzácné historické exponáty.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Pont du Gard
Muzeum výtvarných umění v Lyonu
Gordes - vesnice na skále
Tours
Roussillon

Článek byl zobrazen 8 283 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie