Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pont du Gard

Za zázrak římské stavební techniky je považován 275 metrů dlouhý akvadukt Pont du Gard stojící nedaleko jihofrancouzského města Nîmes. Již od roku 19 před Kristem, kdy jej nechal vystavět císař Agrippa, se klene nad údolím řeky Gard. Je tvořen třemi patry arkád a stal se jednou z největších a nejúžasnějších dochovaných římských staveb v zemi.

Jelikož nově založené město Nîmes nemělo dostatečný zdroj vody, nechali Římané vybudovat 50 kilometrů dlouhý systém kanálů, kterým do něj přiváděli pramenitou vodu řeky Eure z 25 km vzdáleného Uzès. Po výstavbě kanálu přitékalo do města každý den asi 20 000 m3 vody, což bylo pro potřeby římského města naprosto dostatečné. Součástí tohoto úžasného vodovodního systému byl i Pont du Gard, akvadukt, který se stal jedním ze symbolů římské říše. V té době však nikdo netušil, že tato stavba přetrvá v celé své kráse po dlouhá dvě tisíciletí. V roce 1985 byl most Pont du Gard pro svou mimořádnou historickou hodnotu zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Pont du Gard dosahuje výšky 49 metrů a tvoří jej tři řady na sobě stojících oblouků. Ve spodní řadě je oblouků šest, v prostřední jedenáct a v horní pětatřicet. Jednotlivé vápencové bloky váží až šest tun, muselo tak být velice obtížné je na místo nejen dopravit, ale také vyzdvihnout a usadit na dané místo. Této náročné a nevděčné práce se museli za vlády císaře Klaudia v letech 41 až 54 našeho letopočtu zhostit vojáci, řemeslníci a především také otroci. Pilíře středního patra stojí přesně nad pilíři nejnižšího patra, čímž bylo zabráněno nadměrnému zatížení spodních oblouků. Od středu směrem ke břehům řeky se rozpětí pilířů zmenšuje. Zajímavostí je, že celý akvadukt byl postaven bez použití malty.

Ve spodní části akvaduktu byla vybudována cesta, po které je možné se dostat na druhou stranu. Tato cesta byla používaná po celá staletí. V roce 1285 nařídil biskup z Uzèsu, aby se od každého, kdo po akvaduktu přejde, vybíralo mýtné. V nejvyšším patře je veden starý vodovod, který je 1,8 m vysoký a 1,2 m široký. Je zakrytý kamennými deskami, které zabraňovaly padání nečistot do vody. Pont du Gard prošel v 19. století rozsáhlou rekonstrukcí.

Na levém břehu řeky Gard se nachází parkoviště a informační centrum. Před nedávnem byl otevřen také lom, z něhož se získával kámen na stavbu tohoto mostu. Pokud by vás zajímaly podrobnější informace o Římanech a jejich architektonickém dědictví, navštivte Concession Pont du Gard, kde se nachází muzeum, dětské centrum a nabízí se zde i zhlédnutí krátkého filmu. Hrozbou pro tento starý most jsou povodně, které poměrně pravidelně způsobuje divoká řeka Gard. Poslední velká povodeň se tudy prohnala v roce 2002, kdy s sebou vzala kavárnu, muzeum a na několika místech strhla říční břehy. Samotný 2000 let starý akvadukt však naštěstí veškeré katastrofy bez následků ustál. V současnosti už most nepřivádí vodu, ale davy turistů do města Nîmes. Stal se jednou z nejoblíbenějších turistických památek.

- jap -
Foto: Thierry

Předchozí čláky z Francie:
Muzeum výtvarných umění v Lyonu
Gordes - vesnice na skále
Tours
Roussillon
L´Isle-sur-la-Sorgue

Článek byl zobrazen 9 265 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie