Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rennes – bretaňský originál

Od roku 1561 je hlavním městem francouzské Bretaně Rennes, živé univerzitní město plné architektonických památek, které mu dodávají na eleganci. Rennes je zároveň centrem bretaňské kultury, která v posledních letech začala ožívat a zvýšil se zde i zájem o původní jazyk – bretaňštinu, kterou už mluví jen málokdo.

Do Rennes ležícího na severozápadě Francie, se dostanete za pouhé dvě hodinky jízdy z Paříže. Město se rozkládá na mírném pahorku, na soutoku řek Ille a Vilaine. Historie Rennes se datuje do keltské doby, kdy bylo založeno pod jménem Condate. Je možné zde proto najít nejen keltské, ale také římské památky. Přestože se městu ve středověku velmi dařilo a jen vzkvétalo, podařilo se do dnešních dní dochovat jen nepatrnou část jeho středověkých památek. Roku 1720 jej totiž postihl ničivý požár, během něhož přišlo o většinu svých hrázděných domů. Následovala obnova, během které město jeho obyvatelé značně přestavěli a tak je dnes Rennes plné působivých domů převážně z 18. století.

opera v Rennes
Foto: opera v Rennes

V Rennes panuje příjemná pohodová atmosféra a nikdo nikam nespěchá. Město je protkáno dlážděnými ulicemi, které jsou lemovány hrázděnými domy roztroušenými převážně okolo náměstí Place des Lice na severním břehu řeky Vilaine. Všechny tyto domy byly pečlivě zrenovovány a jsou dnes plné barů, hospod a nejrůznějších obchodů. Každou sobotu dopoledne se náměstí Place des Lices stává dějištěm znamenitých trhů. Pokud byste se chtěli pokochat pohledem na další středověké domy, které jako jedny z mála unikly děsivému požáru, vydejte se na náměstí Sainte-Anne a do ulic Rue de la Psalette, Rue Saint-Georges nebo Rue du Chapitre. Krásným renesančním interiérem se pak pyšní hostinec Saint-Sauveur, který najdete na stejnojmenné ulici. Elegantní veřejné budovy a zdobné panské domy jsou ozdobou dvou královských náměstí - Place du Palais a Place de l´Hôtel de Ville, která tvoří srdce města.

Nepřehlédnutelná je budova Palais de Justice stojící na náměstí Place du Palais. Pochází ze 17. století a původně sloužila jako budova parlamentu. Přestože se jí podařilo přežít požár v roce 1720, v roce 1944 už takové štěstí neměla a celá lehla popelem během rybářských nepokojů. Teprve nedávno mohla být po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřena. Centru starého města dominuje Cathédrale Saint-Pierre (katedrála sv. Petra), jež je datována do roku 1844. V jejím interiéru jsou však uloženy mnohem starší památky, jako je například vlámský vyřezávaný oltářní obraz pocházející z 16. století s vyobrazením života Panny Marie. Katedrála byla postavena na místě, kde již dříve stával pohanský chrám, po něm románský kostel i gotická katedrála. Naproti katedrály se nachází poslední dochovaná část středověkých hradeb, které se nazývají Portes Mordelaises. Součástí hradeb je i stará Hraběnčina věž (Tour de Duchesne).

Kolem náměstí Place de l´Hôtel de Ville jsou geometricky uspořádány další zajímavé budovy, mezi něž patří například i samotný Hôtel de Ville. Unikátní jsou také arkády divadla či budova Palais du Commerce z roku 1922. Směrem na východ se rozkládá nádherná botanická zahrada a růžová zahrada nazývaná Jardin du Thabor. Řadí se mezi vůbec nejkrásnější zahrady ve Francii. Během její prohlídky se můžete kochat rozsáhlými a nádherně designově sladěnými květinovými plochami, sochami, fontánami i obrovskými ptačími voliérami. V růžové zahradě pak uvidíte až 1700 druhů růží. Prohlídka renneské botanické a růžové zahrady zabere i několik hodin, zvláště když se v ní zrovna konají koncerty či divadelní představení.

Rennes
Foto: Rennes

Jižní břeh řeky Vilaine zdobí budova Muzea výtvarných umění (Musée des Beaux Arts), v němž je vystaven významný obraz Madony s dítětem. Kromě něj jsou v muzeu k vidění nejrůznější díla malířů školy z Pont Avenu.

Přestože je Rennes významným historickým městem, není to město, kde by se zastavil čas. Vzhledem k tomu, že zde sídlí dvě velké univerzity a také několik dalších vysokých škol, které navštěvuje přes 50 tisíc studentů, tvoří podstatnou část obyvatelstva mladí lidé. Ti mu dodávají dynamický ráz a kosmopolitní atmosféru. Zejména v noci se centrum města proměňuje v živé středisko setkávání mladých a mnozí právě Rennes považují za Mekku nočního života severozápadní Francie. Pokud máte obavy, že by vás tyto studentské radovánky během dovolené rušily, naplánujte si cestu na období letních prázdnin. Navíc na začátku července se budete moci zúčastnit pouličního festivalu Les Tombées de na nuit, který oslavuje bretaňskou kulturu, hudbu, poezii i tanec.

Asi 15 minut jízdy od centra města se rozprostírá lesopark Gayeulles, v němž jsou rozptýleny nejrůznější sportovní atrakce. Najdete zde sportovní hřiště, tenisové kurty, dráhy na minigolf, můžete si zaplavat ve vnitřním bazénu, nebo se po místních jezírcích prohánět na šlapadlech. Vzhledem k tomu, že je park protkán sítí stezek, je rájem pro cyklisty, inlajnisty i běžce. V parku Gayeulles narazíte také na zvířecí farmy a rezervace, které pořádají pro děti a mládež organizované instruktážní prohlídky. Děti se tak mohou naučit zahradničit a starat o zvířata.

- jap -

Další články z Francie:
Auxerre v Burgundsku ukrývá nádherné historické centrum
Bretaň – země krále Artuše
Nice – vychutnejte si atmosféru Provence
Champs-Élysées – tady si byt nepronajmete
Pojednání o cestě na poloostrov Giens a zpět

Článek byl zobrazen 13 656 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie