Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Roussillon - okrová vesnice

Na jihu Francie, asi 30 kilometrů od Avignonu, se nachází malá vesnička Roussillon, která každého uchvátí především sytým červeným nádechem zdejších budov, jež ostře kontrastují s okolními tmavě zelenými kopci. Rozkládá se na vršku kopce a je známá jako jedno z největších nalezišť okru na světě.

Roussillon se právem řadí mezi nejkrásnější vesnice Francie. Díky nedalekým okrovým dolů, které jsou velkou turistickou atrakcí, má celá načervenalý nádech. Také zdejší půda hraje všemi odstíny červené, od béžové až po temně rudou. Kdysi se zde těžilo 17 barevných odstínů okru – fialový, červený, oranžový, žlutý a mnoho dalších. Historie tohoto naleziště sahá až do doby před 230 miliony let, kdy byla ještě celá Provence zalitá mořem. Písek na dně obsahoval železo, které později oxidovalo, tak vznikl okr.


Autor: panic

Již staří Římané jej využívali na výrobu glazury na hrnčířské výrobky. V 18. století pak přišli místní obyvatelé na to, jak se dá upravit pigment tak, aby byl odolný vůči vodě. Díky tomuto objevu vznikl nový průmysl výroby barev, které bylo možné využívat nejen při povrchové úpravě keramických výrobků, ale také při malování domů. Výroba barev poklesla v 50. letech 20. století. Dnes se zde okr už netěží a toto barvivo se vyrábí uměle. Vesnici však zůstalo zachováno původní zbarvení a je spolu se svým okolím chráněnou oblastí.


Autor: Dimitrios Dalagiorgos

Ve vesničce se můžete procházet po úzkých a příkrých uličkách, jež jsou lemovány domky s krásně červeně zbarvenými fasádami, které ukrývají obchůdky se suvenýry. Nádherná vesnice Roussillon je bohužel v letním období doslova zaplavena davy turistů, proto pokud si chcete vychutnat její jedinečnou atmosféru, je dobré ji navštívit například na jaře nebo na podzim.

Jestliže si chcete prohlédnout stará okrová naleziště, vydejte se po cca kilometr dlouhé stezce Sentier des Ocres protínající malý kaňon plný fantastických tvarů, který je obklopen borovým lesem. Stejně daleko je to také do Conservatoire des Ocres et Pigments Apliqués, kde si můžete s průvodcem prohlédnout starou továrnu na výrobu barev. Pokud se vydáte ještě o několik kilometrů dále, nedaleko obce Rustrel narazíte na další staré naleziště Colorado Provencal, ukryté mezi obrovskými skalními útvary. Vytvořilo se zde několik obrovských okrových sloupů, kolem kterých vede sedm turistických stezek. Nejkrásnější z nich jsou Sentier des Cheminées des Fées a Sentier du Satard. Obě stezky jsou dlouhé asi kilometr a začínají u městského parkoviště, jižně od vesnice Rustrel.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
L´Isle-sur-la-Sorgue
Amiens – rodiště Julese Verna
Abbaye de Sénanque
Paříž - Musée de Cluny
Chateau de Fontainebleau

Článek byl zobrazen 7 654 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie