Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Amiens – město Julese Verna

V severní Francii se v údolí řeky Somme rozkládá městečko Amiens, které si toho v minulosti už hodně vytrpělo. V roce 1918 bylo během války velmi intenzivně bombardováno a roku 1940 pak dělostřelectvo srovnalo se zemí většinu jeho starobylého centra. Z toho důvodu zde narazíte na jeden válečný památník za druhým, Amiens ovšem nabízí mnohem více k vidění.

Amiens leží ve francouzském regionu Picardie a má okolo 135 tisíc obyvatel. Jeho historie sahá daleko do minulosti, ještě před příchodem Římanů bylo obýváno galským kmenem Albianů. Římané zde pak vybudovali město, které nazvali Samarobriva. Jednu zimu na přelomu let 54 a 53 před Kristem zde strávil dokonce sám Julius César, který se snažil získat Galii. V těchto dobách byl Amiens považován za jedno z nejdůležitějších římských měst v Galii. V roce 287 zde bylo zřízeno biskupství. Toto město je také spojeno s legendou o svatém Martinovi, který se zde údajně s žebrákem podělil o polovinu svého oděvu. V dobách středověku byl Amiens známý po celém světě pro své textilie. Dne 25. března roku 1802 byl na amienské radnici uzavřen mír mezi Anglií a Francií.

Ničení a bombardování města během první i druhé světové války jako zázrakem přečkala ohromná katedrála Cathédrale de Notre-Dame, která je dnes hlavním důvodem k návštěvě Amiens. Je nádherným zástupcem francouzského gotického stylu a zároveň také nejvyšší katedrálou v celé Francii. Stojí na místě vyhořelé románské baziliky. Její chrámová loď byla postavená v letech 1220 – 1236 a v té době byla největší ve Francii. Celkem je stavba 145 metrů dlouhá, 112 metrů vysoká a oblouky vnitřní klenby měří 42,3 m. Katedrála však nebyla vystavěna jen proto, aby ohromovala svou výškou, ale především jako místo, kde měla být uložena hlava Jana Křtitele přivezená z neúspěšné křižácké výpravy. Na výstavbě se podíleli tři architekti, nejvýznamnějším z nich byl Robert de Luzarches.


Autor: Holly Hayes

Za návštěvu jistě stojí interiér tohoto kolosálního kostela, který je prosvětlen okny, která jakoby nahrazovala stropy lodi, chóru a apsidy. Na západním průčelí se nachází rozetové okno, které má stále původní skla z 16. století. Většina ostatních původních skel katedrály však byla vybita během bombardování za 2. světové války. Z 16. století pochází také 110 dubových chórových lavic, které jsou dílem místních řezbářů. Na lavicích je patrných více než 400 výjevů ze Starého zákona, ze života Panny Marie i každodenního života.

Katedrála Notre-Dame se může pochlubit krásně zrestaurovaným západním průčelím s asymetrickými věžemi a třemi velkými portály, které jsou považovány za skutečně mistrovské kamenosochařské výtvory. Pravý portál zdobí sochy Panny Marie, postava nalevo uctívá svatého Firmina, který ve 4. století přinesl do Picardie křesťanství. V arkádě před chórem je umístěn malý plačící anděl, kterého vytvořil sochař Nicolas Blasset. Anděl pravou rukou spočívá na lebce a levou na přesýpacích hodinách. Na podlaze chrámové lodi se nachází labyrint, kterým procházeli poutníci po kolenou. Přední portály katedrály jsou během léta nasvíceny tak, aby zobrazovaly svatostánek v jeho původních barvách. Pokud chcete, můžete vystoupat až do katedrální věže, odkud se vám naskýtá nádherný výhled na město a do širokého okolí.


Autor: zoer

V prohlídce města můžete pokračovat ve čtvrti St. Leu, která je nejstarší a nejatraktivnější částí Amiens. Rozkládá se severně od katedrály a dostanete se do ní přes jeden z můstků klenoucích se přes řeku Somme. Najdete zde úzké dlážděné uličky s květinami, restaurace, kavárny, ale i starobylé trhy a malé umělecké ateliéry.  Zdejší náměstí jsou lemována vodními kanály, a proto se často tato oblast nazývá Malé Benátky – La Petite Venice. Když už vás bude chůze unavovat, můžete nasednout do lodiček a nechat se svézt po kanále mezi kvetoucími zahradami. V ulicích kolem katedrály stojí krásně zrekonstruované budovy, jako je například středověká zvonice nebo dům, ve kterém sídlí Museé de Picardie. Toto muzeum má široké zaměření, najdete v něm od každého něco, navíc ukrývá několik archeologických kousků. K vidění jsou zde díla od římského období až po 20. století, ale vyniká především sbírkou francouzských maleb a soch. Sochy ze zářícího bílého mramoru z 19. století jsou velmi okouzlující, stejně tak jako díla od Picassa a Balthuse umístěné ve druhém patře.


Autor: megatatan

Další zajímavé muzeum je umístěno v budově Hotelu de Berny ze 17. století. Muzeum vystavuje chronologicky uspořádané místní užitné umění. Sbírku pikardských uměleckých předmětů si můžete prohlédnout v Musée ďArt Local et ďHistoire Régionale. Jedním ze slavných obyvatel města byl spisovatel Jules Verne, jehož dům Maison á la Tour můžete v Amiens navštívit. Verne právě tady napsal velkou část svých fantastických románů. Muzeum prošlo v roce 2006 důkladnou renovací, dnešní tak návštěvníci mají možnost si vychutnat atmosféru dobových pokojů nebo navštívit kabinu kapitána Nema. Pokud patříte k obdivovatelům tohoto spisovatele, rozhodně byste si návštěvu tohoto malého muzea věnovaného jeho osobnosti neměli nechat ujít.

K dalším památkám města patří bytová věž Perret stojící vedle nádraží od Augusta Peretta nebo také řada kostelů, z nichž jmenujme například kostel Ste Jeanne d'Arc, St Acheul, Sainte Anne či Saint Firmin. V roce 1970 byla v Amiensu založena Univerzita Julese Verna. Ačkoliv je Amiens starým městem, ukrývá pod svou slupkou moderní a živé město. Najdete zde restaurace, kavárny i zábavu.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Abbaye de Sénanque
Paříž - Musée de Cluny
Chateau de Fontainebleau
Colmar - kde se vínu daří
Amboise

Článek byl zobrazen 13 349 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie