Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Štrasburk - hlavní město Evropy

Štrasburk je krásné historické město a sídlo mnoha významných evropských institucí. I když je jeho jméno často skloňováno, spojuje si ho stále většina lidí mylně s Německem. Konečně zní tak jeho název a německý vliv je tu zřejmý na první pohled.

Štrasburk (francouzsky Strasbourg, německy Straßburg, alsasky Strossburi) je hlavním městem francouzského Alsaska. Jeho jméno znamená v překladu „město cest“ a to má samosebou své opodstatnění. Štrasburk má v rámci Evropy strategickou polohu a odpradávna byl jakousi křižovatkou cest, o kterou mezi sebou často bojovali především Němci a Francouzi. Tahanice trvaly dlouhá léta, chvíli patřilo město Němcům, pak zase pár let Francouzům, a tak to šlo pořád dokola. Nakonec ho získala Francie, které patří dodnes. Německý vliv je tu ale patrný, ať už z názvů ulic nebo pokrmů v místních restauracích nebo kvůli typicky „německým“ hrázděným domům. Sami obyvatelé Štrasburku ale necítí žádnou křivdu, mají zato, že si město vzalo to lepší z obou zemí – na první pohled je francouzsky malebné, ale zároveň německy upravené a čisté.

Strasbourg

V dávné minulosti býval Štrasburk svobodným městem Svaté říše římské, právě jako křižovatka obchodních cest a také důležitý přechod přes řeku Rýn se v té době rychle rozvíjel. Jak to vypadalo v dalších stoletích jsme už nastínili. V „německých“ dobách se sem uchylovaly i významné osobnosti, například v 15. století zakotvil ve Štrasburku Johann Gutenberg, kterého vyhnali z Mohuče. Právě zde sestrojil jedny ze svých prvních knihtisků. O pár set let později ve městě žil a studoval slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe a prožil zde jedno ze svých prvních milostných vzplanutí – jeho vyvolenou byla Friedericke, dcera pastora z nedalekého Sessenheimu.

Velký význam v rámci Francie a vůbec celé Evropy si Štrasburk ponechal dodnes. Sídlí v něm Rada Evropy, Evropský soud pro lidská práva a taky v něm pravidelně zasedá Evropský parlament. Navíc budovy všech těchto institucí patří mezi výrazné stavby moderní architektury. Štrasburk má však co nabídnout také pokud jde o historické objekty. Podél břehu řeky Ill stojí mnoho domů s lomenicemi, které pocházejí už ze 16.století. Století následující ve městě zase zanechalo několik měšťanským hrázděných domů. Kromě toho mají ve Štrasburku skvosty v podobě gotické katedrály nebo Rohanského zámku, a tak není divu, že je tzv. „Grande  île“ (velký ostrov) – který představuje historické centrum s katedrálou, kostely a palácem - zapsán od roku 1988 na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Strasbourg

Dominantou města je gotická katedrála Notre-Dame de Strasbourg z červeného pískovce, která se stavěla „na etapy“ stovky let, od 11. do 15. století. Pyšní se chrámovou lodí dlouhou přes 100 metrů a věží, která se tyčí do výšky 142 metrů. Interiéry vyrážejí dech pompézností i dokonalým provedením i těch nejmenších detailů. Magnetem pro  turisty je zejména orloj, ukrytý uvnitř chrámové lodi. Vrcholné dílo z období renesance, které je výsledkem spolupráce mezi umělci, matematiky a techniky, upoutá pozornost především hrou svých součástek, hromadně uvedených do pohybu každý den ve 12,30 hodin. V tomto okamžiku můžete spatřit různá období lidského života, ztělesněná dítětem, mladistvým, dospělým a starcem, kteří procházejí kolem Smrti. Katedrálu obklopují tradiční hrázděné domy, například v těsném sousedství stojí památkově chráněný měšťanský dům „Maison Kammerzell“. Malebná stará zástavba s nesčetnými průchody a dvorky je v celém historickém jádru.

Strasbourg 

Turisticky zajímavý je také Rohanský zámek, ve kterém se nachází několik muzeí, nebo čtvrť „Petite France“ (Malá Francie), protkaná sítí ramen vodního kanálu, který obtéká celý střed města. Tato část města získala své na první pohled milé jméno podle stejnojmenného lazaretu pro nemocné syfilidou (neboli tzv. „francouzskou nemocí“), který zde dřív stával.

Pokud nepatříte mezi obdivovatele památek a chcete ochutnat trochu ze života současného Štrasburku, zamiřte do lidové čtvrti Krutenau, která je bezesporu nejrušnější lokalitou ve městě. Z velké části v ní pobývají studenti a těm je tu také vše přizpůsobeno – jsou tu četné bary, kluby, restaurace a obchody. Za shlédnutí stojí určitě i obytné části města jako Orangerie nebo Robertsau, ve kterých najdete mimo jiné i zmíněné evropské instituce. Štrasburk je moderní město, a tak pokud byste přemýšleli o nejvhodnějším dopravním prostředku, zvolte kolo, jezdí tu na něm téměř všichni. Vždyť také štrasburská aglomerace drží se svými 400 kilometry cyklostezek prvenství v rámci celé Francie.

Strasbourg

Abychom Štrasburku neubrali na metálech, je třeba připomenout ještě jeho gastronomický věhlas. Ve městě vás přivítají hned dvě restaurace oceněné hvězdami gastronomického průvodce Michelin. A  jaké speciality v nich můžete ochutnat? Tak třeba cibulový koláč tart flambée, uzené vepřové se zelím nebo grilované vepřové koleno se špeclemi – pravda, poslední dvě jídla mají spíše německou příchuť. Pokud chcete přičichnout více k Francii, vydejte se ze Štrasburku po „alsaské vinné cestě“, která se klikatí směrem na jih rázovitými vesnicemi, jako jsou Ribeauvillé a Riquewihr. V těch je nejlépe v době vinařských oslav, kdy některé fontány doslova přetékají vínem rozdávaným zdarma. Hospůdky, které potkáte cestou, nabízejí ale velmi rafinované pokrmy, jako například husí játra, po celý rok. Samozřejmě se všude setkáte také s bohatou nabídkou vína, a pozor, v celém Alsasku vám na rozdíl od zbytku Francie nalijí taky pivo, nápoj tolik oblíbený za nedalekou německou hranicí...

- luk -

Další články z Francie:
Paříž - Musée d´Orsay
Normandie - nejen druhá světová válka...
Méty - zelené město ozářené „Boží lucernou“
Francouzská Polynésie - ráj na Zemi
Saint-Tropez - nejslavnější četnická stanice

Článek byl zobrazen 31 651 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie