Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bayonne - na jihu Francie

Na jihu Francie se ve francouzské části Baskicka nachází přitažlivé a elegantní město Bayonne. To bylo kvůli své strategické poloze na hranicích mezi Francií a Španělskem po mnoho let jablkem sváru mezi těmito dvěma zeměmi. Přestože leží nedaleko rušného přímořského letoviska Biarritz, atmosféra je zde úplně jiná.

Bayonne bylo neustále obléháno a po téměř 300 let také ovládáno Angličany. Město svou prosperitu založilo na korzárech, stavbě lodí a výrobě zbraní. Však také samotný název města Bayonne je odvozen od bajonetu. Dnes je však klidným a pohodovým městem, jehož uličky zvou na příjemné procházky a nákupy v obchodech.


Foto: katedrála Sainte Marie

Dominantní stavbou města je katedrála Sainte Marie, s jejíž výstavbou se začalo ve 13. století. Katedrála vyniká vysokou chrámovou lodí, která byla postavena Angličany ve 14. století v severském gotickém slohu, jenž je v této oblasti poměrně vzácný. Na klenbě je možné si všimnout francouzského královského erbu „fleur de lis“. Tento svatostánek byl několikrát poničen požáry, nejcitelnější ránu však dostal během francouzské revoluce na konci 18. století. V 19. století byla katedrála opravena, což značně poznamenalo její vzhled. I přesto je jedním z architektonických klenotů jižní Francie. Katedrála se tyčí nad městským nábřežím, které každé ráno ožívá čilým obchodním ruchem.

Nedaleko katedrály se nachází Musée Bonat ukrývající ve čtyřech podlažích vynikající uměleckou sbírku s obrazy od Rubense, Goyi, Degase, Rembrandta, Van Dycka, Poussina a dalších světoznámých malířů. Muzeum bylo pojmenováno po baskickém malíři a bayonnském rodáku Bonnatovi. Atraktivní je rovněž nově zrekonstruované Musée Basque, tedy Baskické muzeum, které je největším etnografickým muzeem na světě. Jak je z názvu patrné, je věnováno Baskicku a nabízí velký výběr typických baskických výrobků. Návštěvníci v něm mohou shlédnout ukázky tance, výstavy tradičního oblečení, gastronomie, historie a vývoje Baskicka.


Foto: Bayonne

Ve městě se nachází také stará věznice – Chateu vieux de Bayonne, v níž byli vězněni ti největší provinilci. Opevněná stavba je i dnes využívána pro armádní účely a pro veřejnost tak není přístupná. V Bayonne si můžete koupit nejrůznější baskické speciality, jako je například proslulý baret, vlněné deky, lněné tkaniny nebo neodolatelnou a voňavou bayonnskou čokoládu. Na nákupy je nejlepší vyrazit do podloubí na ulici Rue Pont-Neuf, která se nachází mezi katedrálou a městskou radnicí. Pokud se budete chtít obklopit svěží zelení, vyrazte do místní botanické zahrady, kde je k vidění na tisíc druhů japonské flóry i miniaturní bambusový les.

Toto jinak ospalé městečko, jímž protéká řeka Adour, ožívá každým rokem na přelomu července a srpna tradičním průvodem obrovských figurín během baskického festivalu. V tuto dobu se Bayonne zahalí pouze do dvou barev – červené a bílé, které jsou národními barvami Baskicka. Lidé mají na sobě bílé obleky s červeným pásem a červené čepice. Během festivalu se konají různé koncerty, oslavy, býčí zápasy a mnoho zajímavých kulturních akcí.

- jap -

Předchozí čláky z Francie
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 
Quimper - centrum bretaňské kultury 
Historické město Autun založil císař August 
Le Puy-en-Velay – "vztyčeno v údolí" 
Biot - výletní místo na jihu Francie 

Článek byl zobrazen 6 885 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie