Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Historické město Autun založil císař August

V oblasti střední Francie, se v regionu Burgundsko rozkládá krásné historické město Autun, jehož historie sahá do 1. století před Kristem, kdy jej založil císař August. V té době bylo jedním z nejvýznamnějších měst římské Galie, dnes je lákavým turistickým cílem. Nejkrásnější výhled na něj se nabízí z kopce ležícího přímo na jih od města.

Autun, které má asi 15 tisíc obyvatel, je součástí departementu Saône-et-Loire. Vystavěno bylo na řece Arroux a je lemováno lesnatou oblastí Morvan. V roce 532 se v blízkosti města odehrála významná bitva, v níž Frankové porazili Burgundy a Autun se tak stal hlavním franckým městem. Roku 725 město napadli Maurové, kteří jej dobyli a vyplenili. Zůstali zde 7 let a poté se stáhli zpět do Španělska. Další silná rána byla Autunu zasazena v roce 1379, kdy jej během Stoleté války zpustošili Angličané. Ve městě se nacházela vojenská škola, na níž studoval Napoleon I. Bonaparte i jeho bratr Josef.


Foto: katedrála

Z období, kdy byl Autun centrem římské Galie, se podařilo dochovat několik památek, mezi něž patří třeba sanktuárium chrámu Janus, brána Porte d´Arroux se zdobenými arkádami a sloupy, která dodnes slouží jako hlavní vstup do města z jeho severní části, či brána Porte St. André s oddělenými podloubími pro pěší a pro povozy. Každoročně v srpnu ožívá galská historie na pozůstatcích římského divadla, koná se zde totiž představení o galsko-římském životě, jehož součástí je i závod válečných vozů.

Období středověku dodnes v Autunu připomínají části hradeb s 23 věžemi a také románská katedrála St. Lazare, která je nejvýznamnější památkou města. Starobylé Autun se začalo rozrůstat právě v okolí katedrály, až nakonec dosáhlo dnešních rozměrů. Katedrála, která byla vystavěna v letech 1120 až 1146, je proslulá svou jedinečnou sochařskou výzdobou a také krásnou pozdně gotickou špičkou kostelní věže, která přibyla v 15. století. Autorem sochařské výzdoby je Gislebertus d´Autun, jeden z nejlepších sochařů své doby. 


Foto: radnice

Na západním portálu vytvořil monumentální tympanon, který se dnes řadí mezi jeho mistrovská díla. Během Revoluce byl tympanon uchráněn před zničením tak, že byl celý zasádrován. Na tympanonu z let 1130 až 1135 je vyobrazen Poslední soud. Díky tomuto svému dílu byl Gislebertus nazýván „románským Cézannem“. Tympanon ovšem není to jediné, co zde vytvořil, v kapitule je možné obdivovat ještě další jeho díla. K vidění jsou například hlavice zobrazující „Jidášovu sebevraždu“ a „Sen Tří králů“.

Za návštěvu v Autunu stojí Musée Rolin sídlící v panském sídle z 15. století. Stavba je dílem Nicolase Rolina, který založil také špitál Hotel-Dieu v Beaune. V muzeu je možné si prohlédnout galsko-římské památky, ale také románská a gotická díla. Největším klenotem je opět Gislebertovo dílo - jedná se o vyřezávaný úlomek pocházející původem z katedrály, který byl objeven roku 1856 zabudovaný ve zdi. Dílo nese název „Pokušení Evy“ a je na něm smyslně a citlivě zachycena Eva, jak trhá jablko.


Foto: sanktuárium chrámu Janus

Pokud byste se z Autunu vydali směrem na jihozápad, dorazili byste k hoře Mont Beuvray, na jejímž vrcholu se rozkládá galské oppidum Bibracte. Na toto místo v roce 52 před Kristem svolal Vercingetorix válečnou poradu všech galských kmenů, aby byla vymyšlena strategie na porážku Římanů. Jejich pokus byl však nakonec neúspěšný. Toto historicky významné místo je podrobně zdokumentováno v Musée Bibracte. Autun je také skvělou vstupní branou do přírodního parku Morvan, který charakterizuje zvlněná zalesněná krajina. Je ideální základnou pro podnikání četných pěších túr, cyklistických výletů nebo vyjížděk na koni. 

- jap -

Předchozí čláky z Francie
Le Puy-en-Velay – "vztyčeno v údolí" 
Biot - výletní místo na jihu Francie 
Bordeaux - vznešený domov nejznámějšího červeného vína 
Saint–Malo - nedobytná pevnost a cíl turistů   
Údolí zámků, vína a požitků 

Článek byl zobrazen 5 752 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie