Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bordeaux - vznešený domov nejznámějšího červeného vína

Bordeaux platí za nejslavnější vinařskou oblast ve Francii. Rozlehlé vinice lemují tok řeky Garonny až k jejímu širokému ústí Gironde. Méně známé je Bordeaux jako historické město, které má po Paříži nejvíce památkově chráněných objektů v zemi. Jeho stará část se snovým názvem Měsíční přístav byla letos připsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Bordeaux najdete v jihozápadní Francii. Město, které obývá bezmála 300 tisíc lidí, je správním střediskem kraje Akvitánie, v překladu Země vod. Takto poeticky jej nazvali Římané, protože má dlouhé mořské pobřeží a spoustu řek. Akvitánie je bohatá a různorodá, na jih od Bordeaux roste velký borový les Les Landes a od něj se táhne dále směrem k Pyrenejím dlouhá ničím nepřerušovaná pláž z jemného písku, za kterou se zvedají vysoké duny. Kromě řeky Garonny, která protéká Bordeaux, teče na východě Akvitánie řeka Dordogne, která v krajině vytváří impozantní romantická údolí.

Bordeaux

Historie města je dlouhá a bohatá, i když většina dochovaných památek pochází převážně až z 18. století. První známky osídlení jsou spojovány s kmenem Biturigů, který si v 1. století př.n.l. podmanili Římané a na místě jejich osady založili město Burdigala. To později opevnil císař Dioklecián. O pár století později, v roce 507, ovládli město Frankové, kterým zůstalo až do pádu Franské říše v 9. století. Mezitím z něj udělal Karel Veliký hlavní město Akvitánie, kterému však roku 729 zasadili tvrdou ránu Maurové, když ho celé zpustošili. V pozdějším období bylo Bordeaux častým cílem normanských nájezdů, od roku 1154 do roku 1451 v něm vládli Angličané. V roce 1572 zakusilo město hrůzy náboženských válek, bartolomějská noc si zde vyžádala 300 obětí. Tolik jen několik střípků z historie Bordeaux.

Bordeaux

Mnohem zajímavější než historická data na papíře, je určitě procházka dnešním Bordeaux, při které na vás dávné časy dýchají téměř na každém kroku. Jednou z dominant města je bazilika Saint-Michel, která se začala stavět roku 1350, ale práce na ní trvaly dvěstě let. Jako jiné církevní gotické stavby vyniká bohatě zdobenými portály a pestrými vitrážovými okny. K bazilice patří samostatně stojící a neuvěřitelných 107 metrů vysoká zvonice, která je nejvyšší kamennou věží ve Francii. V jedné z uliček města stojí brána St-Jacobi, s velkým zvonem, kterou určitě stojí zato vidět.

Bordeaux

Ohromuje-li vás velikost, navštivte gigantickou katedrálu St-André. Údajně jde o vůbec první kostel, který byl kdy zasvěcen svatému Ondřejovi, pro věřící je jistě zajímavé také to, že se nachází na poutní cestě do španělského Santiaga de Compostela. Katedrála, postavená a vysvěcená v 11. století, má pod sebou základy mnohem staršího galsko-římského kostela. Upravovala se však posutpně - v době vlády Plantagenetů došlo ke zvýšení zdí lodí a změně klenby. Během 14. a 15. století k ní pak přibyl chór a příčná loď. Svými rozměry dnes soupeří s chrámem Notre-Dame v Paříži – ten je jen o 6 metrů delší a o 4 metry širší. Saint-André je dlouhý 124 metrů, široký 44 metrů a věž dosahuje do 81 metru.

katedrála Sait André Brodeoux

Měsíční přístav, jak se nazývá celá historická část města na břehu Garonny, je plný majestátních budov, kostelů, ale i pouhých „úlomků“ z dob dávno minulých. Mezi ty patří třeba brána a sloup na „Place de la Victoire“. V této lokalitě, která je od letošního června pod ochrannou UNESCO, najdeme ale také spoustu zeleně, zejména kolem řeky a jezera. Místní i návštěvníci můžou relaxovat v některém z mnoha příjemných parků. Na jezeře kotví malé sportovní plachetnice i další plavidla, která jsou ve městě oblíbená. Z moderní architektury neunikne ničí pozornosti Kongresový palác na břehu jezera – elegantní budova je celá bílá a z velké části prosklená. K dnešnímu Bordeaux patří ale také mnoho moderního průmyslu.

Bordeaux

Mluvíme-li o Bordeaux, měli bychom oslavovat především zdejší vína, protože celá tato oblast je považována za vůbec nejslavnější vinařský region ve Francii. V Bordeaux a okolí se pěstováním a zpracováním vína živí bezmála 30 tisíc hospodářství a châteaux, ročně zde vyrobí okolo 5,5 milionů hektolitrů oblíbeného moku. Pouze 3% z produkce regionu jsou však vína zařazená do jednotlivých vyšších klasifikací, rozdílných v každé podoblasti celého vinařského kraje, a práve tato „velká vína“ vynesla Bordeaux na vinařský Olymp.

Bordeaux

Bordeaux, to jsou z převážné většiny vína červená. Vždyť se také vyznačují oním typickým odstínem červené barvy, který je dnes samozřejmou součástí palety barev. Základem červených Bordeaux je odrůda Cabernet Sauvignon doplněná Merlotem, poměr bývá různý a odvíjí se od něj i kvalita výsledného moku. Obecně lze říci – jak praví odborné publikace – že se zdejší vína vyznačují příjemnou trpkostí, charakteristickou vůní a chutí. Jejich kategorizace je však velmi složitá a nezkušený „vinař“ se může lehce napálit. Bordeaux je totiž nejčastěji komerčně zneužívaným názvem pro prodej podprůměrných vín v maloobchodních sítích. Budete-li chtít ochutnat pravé Bordeaux, rozhodně si nikdy nekupujte stejnojmenné víno s barevnou etiketou za 150 korun. Odborníci doporučují nekupovat tuto značku pod 250 Kč. Hezká vína se prý dají najít v cenové kategorii od 400 do 600 Kč, vína „Grand Cru“ můžete pořídit od 800 do 1200 Kč, dokonalý požitek vám zprostředkují ale teprve „velká vína“ a za ty už se platí až 3000 korun. Opravdoví znalci pak kupují extratřídu Bordeaux a za láhev jsou ochotni vydat 7000, 15000, ale klidně i 30000 korun.

Bordeaux

Ceny nejkvalitnějších vín z Bordeaux odpovídají okázalosti tohoto regionu. Všechno je tu naoko luxusní a nablýskané. Vinaři chodí čistí a upravení, po cestičkách vysypaných bílými kamínky, zvláště si pak potrpí na vybrané chování a zdůrazňování šlechtických titulů. S tím však trochu kontrastuje zdejší krajina, která prý nikterak neoplývá malebností. Nicméně hospůdky tady mají hezké a kuchyni vyhlášenou stejně jako v jiných koutech Francii. Oblíbenou zábavou je v tomto kraji po léta lov na holuby – chytají se do velikých sítí při jejich každoročním tahu, ještě oblíbenější je pak holubí ragú...

Typickou lahůdkou spojenou s Bordeaux jsou mihule na červeném víně. Všude je tu oblíbené také husí maso, nejčastěji naložené v soli, a hříbky. Obecně je akvitánská kuchyně bohatá a sytá, založená na místních produktech, ale taly maličko jednotvárná – kachní prsíčka, confits z kachny nebo husy, horká foie gras s hrozny a vinnou omáčkou. Pro našince však může být určitě nezapomenutelným gastronomickým zážitkem.

- luk - 

Předchozí čláky z Francie:
Saint–Malo - nedobytná pevnost a cíl turistů  
Údolí zámků, vína a požitků 
La Montagnette – krajina vonící tymiánem 
Moustiers-Ste-Marie - vesnice mezi horami 
Pont du Gard 

Článek byl zobrazen 13 001 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie