Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Notre Dame - Chrám Matky Boží v Paříži

Místa, na kterých dnes stojí katedrála Notre Dame, byla odjakživa považována za posvátná. Již staří Keltové se zde oddávali svým náboženským rituálům a později tu vybudovali chrám zasvěcený Jupiterovi i Římané. Kde jinde by tedy měla stát jedna z nejkrásnějších a nejobdivovanějších katedrál světa?

Stavba nejznámější katedrály v Paříži byla zahájena z příkazu biskupa Maurice de Sullyho roku 1163 a protáhla se na dlouhých 182 let. Za tu dobu vyrostlo na ostrově Île de la Cité dílo, jež překročilo hranice dosavadních možností architektury. O nezvykle rozsáhlem projektu svědčí i fakt, že jen na jeho dokončení se podílelo 160 tisíc dělníků. A tak není divu, že již ve své době přitahovala katedrála Notre Dame nesmírnou pozornost široké veřejnosti. Jméno hlavního architekta nám už zřejmě zůstane navždy utajeno, avšak to nám nebrání, abychom si plně vychutnali vznešenou atmosféru monumentální chrámové lodě a obdivovali dokonalost zdejší stropní klenby.

Vedle řady cenných výtvarných děl, uchvacujících vitráží a uměleckých předmětů, uchovávají zdejší interiéry i jeden obzvláště vzácný poklad. Tím jsou varhany s téměř osmi tisíci píšťalami. Při jejich zvuku, rozléhajícím se v prostoru chrámu, se doslova tají dech. Né nadarmo je post varhaníka v Notre Dame považován za vůbec nejprestižnější ve Francii. Chcete-li si z Paříže odvézt opravdu nezapomenutelný zážitek, navštivte některý z varhanních recitálů, které jsou zde pořádány každou neděli od 16 hodin. 
  
V průběhu staletí se v katedrále konaly mnohé důležité obřady a ceremonie. Za všechny zmiňme alespoň korunovaci Jindřicha VI. či svatbu Markéty z Valois s Jindřichem Navarrským. Bohužel ani majestátnímu symbolu katolické církve, kterým katedrála ve své době bezpochyby byla, se nevyhnulo rabování a vandalismus, a to zejména v období nepokojů a šarvátek mezi katolíky a hugenoty v polovině 16. století. To nejhorší však mělo teprve přijít. Během Francouzské revoluce, kdy slouží Notre Dame jako skladiště potravin, jsou její interiéry natolik poškozeny, že celé stavbě hrozí demolice. Za její záchranu bojuje celá řada čelních představitelů francouzské inteligence. Do kouzelných gotických prostor zasazuje tehdy teprve osmadvacetiletý Victor Hugo i děj svého románu o znetvořeném zvoníkovi, jež miluje poněkud temperamentní cikánku Esmeraldu. Vrcholné dílo, jehož nesmírný ohlas částečně přispěl k tomu, že byla katedrála Notre Dame znovu zrekonstruována, patří dodnes k vůbec nejčtenějším románům francouzského romantismu.

Katedrála je otevřena každý den od 7.45 do 18.45 hodin. Vstupné se platí pouze na věž, odkud se vám po překonání 387 schodů otevře výhled na Paříž, kterou budete mít jako na dlani. Nezapomeňte si přitom prohlédnout i třináctitunový zvon Emmanuel, jež je v jižní věži umístěn.

Autor: Kateřina Maňasová

Předchozí článek z Francie:
Štrasburk - hlavní město Evropy
Paříž - Musée d´Orsay
Normandie - nejen druhá světová válka...
Méty - zelené město ozářené „Boží lucernou“
Francouzská Polynésie - ráj na Zemi

Článek byl zobrazen 13 454 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie